Tips och verktyg – intern kommunikation

Här har jag samlat några av de platser där jag finner kunskap och inspiration. Tips och verktyg – intern kommunikation! Böcker, bloggar, andra inspiratörer, små och stora tips. Har du något du tycker att jag borde läsa eller ta del av? Skicka då ett mejl till hej@annaalmberg.se. Jag vill ständigt lära mig nytt! 

Ladda ner några av mina egna verktyg

Kunskap är till för att spridas och jag vill att fler håller fanan högt för en bra intern kommunikation. Jag varvar ofta mina föreläsningar med olika kommunikationsverktyg, på så vis hoppas jag att deltagarna går hem omsätter mina ord till faktisk handling.

Strategislottet använder jag för att visa på nyttan med att förenkla den strategiska planen. Hur många strategiska planer finns inte där ute som ingen läser? Jag menar att en bra strategisk plan ska vara en sida och så kanske någon bilaga. Det är viktigt att planen är “spårbar” med det menas att det ska gå att följa hur målen tar er närmare visionen och strategierna tar er till målen och hur var och en ska bidra, och så vidare.

Budskapsmodellen använder jag för att påminna ledare om att förklara varför vid beslut och förändringar, berätta om vikten av att bjuda in till dialog och vara transparent med de egna känslorna.

“Löken” finns för att påvisa nyttan med intern kommunikation. Allt börjar i den strategiska planen och får sedan effekter hela vägen i kundmötet och varumärkesupplevelsen.

Coachduken för ledare använder jag som ett reflektionsverktyg för att var och en ska komma fram till sina egna förbättringar. Coachduken går även att använda som ett underlag i samtal med medarbetare.

Klicka på bilderna för att ladda ner verktygen i pdf. Mycket nöje och kom ihåg att ange källan! I samband med mina utbildningar och föreläsningar berättar jag mer och då ingår dessutom fler “verktyg”.

Strategislottet

Strategislottet

Budskapsmodellen

Budskapsmodellen

Löken

Löken

Coachduk

Coachduk

Inspiration från andra

Böcker

Köp boken “12 talares tankar om kommunikation” där jag skriver det första kapitlet till rabatterat pris. Skicka din beställning till hej@annaalmberg.se så får du den för 150 kronor inklusive porto. Faktura bifogas beställningen.

 • Eriksson Peter (2011) Planerad kommunikation: strategiskt ledningsstöd i företag och organisationer
 • Jesper Falkheimer, Katarina Gentzel Sandberg (2017), Nu: strategisk improvisation för effektiv kommunikation.
 • Fors-Andrée Jeanette (2013), Praktisk kriskommunikation
 • Heide Mats, Johansson Catrin, Simonsson Charlotte (2012), Kommunikation i organisationer (andra upplagan)
 • Johnson, Spencer (2000), Vem snodde osten? – hur vi tacklar förändringar
 • Stefan Sebö (2016), Konsten att skapa världens bästa företag: 7 faktorer för att lyckas
 • Mattsson Erik, Jöborn Anna (2009), Möteskokboken 1
 • Simonsson Charlotte (2006), Nå fram till medarbetarna, Malmö, Liber AB, Serie: Exec
 • Korrler John P, Rathgeber Holgar (2006), Our Iceberg Is Melting: Changing and Succeeding Under Any Conditions
 • Svedberg Jörgen (2014), 9: nio resonemang om varumärken och varumärkeskommunikation
 • FitzPatrick Liam and Valskov Klavs with Pamela Mounter (2014) Internal Communcations – a manual for practitioners
 • Jag kan dessutom tipsa om en hel hop lättlästa böcker av min kollega och vän Antoni Lacinai >>
 • En given klassiker för alla som vill förstå kommunikation i relation till våra hjärnor är såklart Bemötandekoden av Lena Skogholm>>