Om kraften i intern kommunikation

Författare:

Jag har alltid haft faser då jag tänkt på att jag borde bli något helt annat. Ofta kommer dessa tankar precis just nu, april och oktober då tidsfristen för att söka till högskolan strax löper ut. Varje halvår upprepar sig samma beteende, jag kollar igenom exakt alla utbildningar jag kan komma över och så samtidigt försöker jag lyssna till ett inre pling som ett tecken på att jag vill nått. Men det är helt tyst. Inte ett enda pling. Jag vill ingenting annat. Är inte det märkligt? Att inte vilja framåt – snarare vilja fördjupa, förkovra och slå rot. Det är nog så att jag hittat hem i detta med kommunikation på arbetsplatser – det spelar så stor roll för allt och alla. 

Varför är intern kommunikation en bra grej: 

  • Individen kan INTE bli sin egen lyckas smed utan att SYSTEMET är sunt. Det betyder att sunda strukturer, arbetssätt och kultur påverkar individen mer än individen själv. 
  • Det händer ingenting om inte kommunikation händer. Alltså: kommunikation är själva förutsättningen för ACTION mot den riktning som ni definierat.
  • Jag brukar tänka att vi människor blir till i mötet med varandra, vi är sociala varelser och de relationer vi omger oss av påverkar till stor del glädjen i livet. Den som är duktig på kommunikation, är en god lyssnare, är öppen och visar tillit blir en RELATIONSSKAPARE. Vilket är viktigt såväl för ledare och medarbetare. 
  • Jag menar att intern kommunikation är en HUVUDSAK inte en bisak. Du kan inte lyckas med PR, REKLAM, BEMÖTANDE, VARUMÄRKESUPPLEVELSER om du inte först har med dig stolta medarbetare. Att jobba externt men inte internt är precis lika dumt som att tapetsera på ett vägg som du inte spacklat och hoppas på bra resultat. Inifrån och ut är grejen. 

HUR får du bra intern kommunikation att hända?

Ja, hur får du intern kommunikation att hända på riktigt? Att det är viktigt säger väl ingen nej till? Men HUR GÖR JAG DÅ kanske fler undrar. Jag har ägnat hela mitt yrkesliv åt just den frågan och hjälpt tusentals medarbetare till ett bättre arbetsliv. En strategi kan vara något attraktivt inte bara torra ord. Innehållet kan vara varmt, personifierat och handla om storys – inte bara om fakta och logik. Ett möte kan vara lyssnande, dialog och glädje – inte bara powerpoint och monolog. Förändringsarbeten kan faktiskt betyda engagemang och involvering, inte bara ryktesspridning och överraskning.

Just nu arbetar jag intensivt med ett antal arbetsplatser, jag genomför egna öppna kurser, jag inspirationsföreläser digitalt och jag jobbar på Berghs School of Communication med en klass. Allt jag gör utgår från mitt hjärtas röst. Jag vill skapa arbetsglädje för vi har bara ett liv och av det livet spenderar vi allra största delen av vår vakna tid på jobbet.

Rabatt på vårens sista öppna digitala verktygsutbildning

Det finns platser kvar på den öppna digitala verktygsutbildningen ”Lyckas som intern kommunikationsrådgivare” 25-26 maj. Målet med kursen är att du känner dig trygg i rollen som strategisk kommunikationsrådgivare i projekt, i verksamheten och i mötet med enskilda individer. Pris 8900 kr per person för två dagar (09-15).

Om ni är två eller fler från samma arbetsplats som anmäler er får båda 25% rabatt. Mejla mig på hej@annaalmberg.se i samband med att ni gör bokningen så reglerar jag fakturan.

Och du… vi håller i och ut lite till. Det finns en annan tid då vi människor får vistas i samma rum, ha ögonkontakt, sitta så många vi vill runt samma bord och vem vet… dansa till den bästa musiken på samma golv hela vägen in i en ny dag.

Anna