Var den ledare du själv vill ha

Författare:

Ofta krånglar vi till det, teoretiserar och problematiserar så till den grad att vi tappar klarsyntheten. En sådan fråga är ledarskap. Modellerna är lika många som konsulterna och jag själv bidrar från och till i den skaran. På senare tid har jag börjat göra på ett annat sätt när jag föreläser. Istället för att jag ger svaret på det optimala ledarskapet så ställer jag istället frågan ”vilket ledarskap vill du ha”. Jag brukar göra en övning som jag kallar ”Härmapan” som föddes en eftermiddag när jag lekte Följa John med min son. 

En härmapa är någon värd att följa!
Illustration av en Härmapa ©Anna Almberg 2021
 • Först låter jag deltagarna fundera på en ledare som de haft under sitt liv, i arbetslivet, i skolan eller på fritiden som de uppfattat som en förebild.
 • I nästa steg ber jag deltagarna fundera över vilka kommunikativa färdigheter denna ledare hade. (Apropå forskningen så visar den klart att den allra största delen av ett ledarskap utgörs av kommunikation 90 % till och med, så den som utvecklar sina kommunikativa förmågor blir per automatik en mycket bättre ledare).
 • Sist frågar jag vad det gjorde med dem att ha ett sådant ledarskap i sitt liv.

Hur är den bästa ledaren värd att härma?

Eftersom att jag gjort denna övning med cirka 2000 deltagare vid det här laget så tycker jag mig ha belägg för att göra en sammanställning. 

Den bästa ledaren… 

 • är närvarande
 • ser andra och gör sitt yttersta för att skapa växtkraft hos andra
 • är personlig
 • vågar vara sårbar och berätta om sina tillkortakommanden
 • ger återkoppling
 • är empatisk
 • är en relationsbyggare
 • leder människors hjärtan och i andra hand hjärnor
 • ger ansvar och vågar släppa detaljstyrning och kontroll
 • vågar fatta beslut 
 • är tydlig och visar riktning
 • leder sig själv och tar hand om sig och bereder därför vägen för andra att göra detsamma
 • är en god lyssnare

En slutsats: Den bästa ledaren är uppriktigt intresserad av människor och går till jobbet för att göra andra bra. Det är dina kommunikativa förmågor som visar om du är en människa värd ett ledarskap. Du förtjänar ditt ledarskap genom de relationer du förmår att skapa.

Sist men inte minst: Vad gjorde det med medarbetaren att ha ett sådant ledarskap i sitt liv

Mest förekommande svar: 

 • Jag blev lojal och glad
 • Jag kände mig stolt
 • Jag kavlade upp ärmarna och gav allt 
 • Jag vågade be om hjälp och ”blotta” min sårbarhet
 • Jag kände mig trygg
 • Jag blev engagerad och gav allt
 • Jag studsade till jobbet, bokstavligen och inombords

Vem vill du vara?

Vem är du som ledare? Skapar du resultat genom att göra andra bra och få andra att må bra? Vågar du visa att du är en människa? Vågar du vara du? Kanske finns det något som du får lust att härma? Att vara en härmapa är något väldigt fint! 

Det bästa sättet att skapa utveckling är att tänka lite mindre på vad du borde göra och istället göra lite mer av det du vill. 

Hälsar Anna