TIPS – så fixar vi hemarbetet

Författare:

Idag meddelade Folkhälsomyndigheten att de rekommenderar hemarbete även under hösten. Vi behöver på alla tänkbara sätt hjälpas åt att minska smittan och konsekvenserna av denna pandemi.

För några av oss kan beskedet kanske verka onödigt. Kurvorna pekar nedåt och det mesta känns kanske som vanligt ändå. Men för några andra av oss, kanske du som haft en anhörig som varit sjuk eller dött eller för dig som själv varit sjuk är nu beskedet helt naturligt. Så fungerar vi: beslut behöver kännas meningsfulla för att vi ska acceptera dem. Därför är det viktigt att du som ansvarar för intern kommunikation arbetar för att öka krismedvetenheten hos dina medarbetare så att de allra flesta köper in sig i förutsättningarna och gör det bästa av situationen. 

Vad är då viktigt att tänka på för att hösten ska bli så rolig som möjligt? Här är några tankar utifrån olika kategorier. 

Hälsa

Ensamhet, stillhet framför icke ergonomiska köksbord och avsaknaden av bekräftelse och erkännande från andra sätter sig snabbt i form av ömmande muskler och minskad motivation. Men det går att förändra! Det är nu arbetsgivare behöver spänna bågen och bli kreativa, tänka i nya banor och ifrågasätta det invanda. Hur kan ni främja medarbetares hälsa på distans? Här kommer några idéer från mig. Vilka idéer har du?

  • Obligatorisk promenad runt kvarteret på morgonen.
  • Gympa över Zoom – alternerande ansvariga. 
  • Digital bekräftelserunda en gång i veckan – det bästa med dig är… (alla berättar om alla enligt förbestämt tidsangivelse).

Kommunikation

Arbetsplatsen behöver finnas där medarbetarna för dagen är. Ett trovärdigt intranät med bra nyhetsflöde och en pålitlig sökmotor är a och o. Om ni inte har ett intranät att räkna med – skaffa då ett sådant. Färre kanaler är bättre än fler. Ett intranät där medarbetarna själva är ansvariga för att läsa/dela och interagera ihop med ett digitalt samarbetsverktyg räcker långt. Överarbeta inte antalet kanaler. Våga sudda och ta bort. Fokusera på goda exempel och personifiering. Vi saknar MÄNNISKOR nu så intervjua och lyft upp kött och blod. Våga vara personliga. Var tydlig och stringent med hur olika aktiviteter hänger ihop. Varför finns ni? Vad vill ni uppnå? Hur ska ni komma dit? Och vad pågår i olika delar av organisationen som kommer att ta er fram. Ett skratt är en flytväst på livets flod sa någon. Humor är faktiskt viktigt så bjud medarbetarna på ett eller flera skratt mellan varven.

Ledarskap

Tillit är det vackraste ordet jag vet och nu är det ett ypperligt tillfälle att du som är ledare visar medarbetarna tillit. Vi växer med ansvar. Vi växer när någon säger ”jag tror på dig”. Våga släppa ditt kontrollerande ledarskap. Jobba istället med gemensamma målbilder och mål så att dina medarbetare tydligt vet vart ni är på väg och varför. Var närvarande och inlyssnande. Applådera framåtrörelser! Se dig själv som en slags förälder vars uppgift är att göra dina medarbetare bra och hjälpa den att bli den bästa versionen av sig själva. Skapa arenorna för gemensamt samtal och dialog. Fokusera också den här hösten på en ökad kommunikation med dig själv. Vad behöver du? Hur skaffar du dig balans? Och vad behöver du göra för att våga släppa din kontroll och lita på att arbetet kan bli gjort även fast du inte kan träffa medarbetarna fysiskt. 

Samhörighet

Jag har myntat ett ord som jag kallar för ”kvalitetsgemenskap”. Det betyder att när ni väl ses så ska ni verkligen MÖTAS på riktigt. Strunta i fysisk informationsspridning och arbetsmöten – satsa istället på aktiviteter som bygger RELATIONEN. Lär känna varandra. Skapa minnen och upplever. Skratta. Prata med varandra om hur ni har det och om vad ni längtar efter. Lyssna till varandra. Skapa gemensamma målbilder och drömmar. Träffas i parker och dansa! Köp in Naturpasset till arbetsplatsen och leta kontroller ihop. Idéerna är många det viktiga är att ni förstår vikten av att lära känna varandra när ni väl ses, det kommer att underlätta det mer digitala arbetslivet enormt. 

Det onormala – det nya normala

Den tid vi är i nu är det onormalt normala. Inget kommer bli som det var – och tänk om det här långsiktigt kan ta oss till ett bättre, mänskligare och mer flexibelt arbetsliv? Jag tror det. Ställ dig själv frågan: vilka är de största vinsterna med att fler arbetar hemma?

För egen del fortsätter jag med många digitala föreläsningar och fysiska föreläsningar för mindre grupper som håller avståndet. Jag har också utvecklat digitala kickoffer för små och stora grupper där jag blandar föreläsningar, grupparbeten och egen reflektion. Hör av dig om du vill veta mer om det.

Glad fortsätt sommar!

Anna