Tips: Led dig själv när du jobbar hemma

Författare:

Jag har varit företagare i snart 12 år. Räknat i dagar så är väl det en bra bit över 4000. Jag vet en del om vad som krävs för att hitta styrning i sina arbetsdagar trots att ingen annan än du själv leder dig. Ni är många nu som sitter hemma vid köksbordet som nu är din arbetsplats. Kanske börjar det kännas lite svampigt och svårt att hålla ångan uppe utan den vanliga arbetsplatsen och dina kollegor? Låt mig därför ge dig några tips för meningsfullt hemmaarbete.

  • Gå till jobbet! Nej: inte fysiskt men mentalt. Klä på dig annat än mjukiskläder och pyjamas. Daska in kinderna i rakvattnet, klädda in fransarna i mascara (eller vad du nu har för ritualer) och gör dig färdig för en arbetsdag. Ta gärna en promenad före du går hem igen om sätter dig framför datorn.
  • Inled din arbetsdag med att göra en att-göra-lista. Den är din piska och det är den du ska leverera till. Själv är jag en sådan som sätter ett stort värde i att stryka på listan. Spela en extra härlig låt på Spotify varje gång du fått en punkt genomförd.
  • Får du tråkigt eller kör fast: ring en vän. Dina kollegor är livlinor och ha ett lågt insteg till att kontakta dem, chatt, skype eller telefon. Du kommer framåt av att dela tankar med andra. Tänk att du får lov att knacka kollegan på axeln precis som om hen satt vid skrivbordet bredvid dig.
  • Ta pauser. Sträck på dig. Ta en powernap. Ut och gå på lunchen. Rör dig. Kroppen stelnar så lätt hemma, på ett kontor rör du dig mer än vad du tror.
  • Bjud in kollegorna till virtuellt tre-fika. Skvallra och prata om alla era rädslor och farhågor kopplat till Covid-19. Vi behöver det.
  • Avsluta din arbetsdag med att berömma dig själv för vad du fått gjort.
  • Gå hem mentalt. Plocka ihop datorer, papper och allt som påminner om känslan av jobb. Uttala högt (det känns lite töntigt men det är viktigt) ”Nu är jag ledig”.
  • Gör nått meningsfullt med din fritid.

När det här över kommer du ha lärt dig att leda dig själv och att jobba med digitalt och flexibelt.