En lektion i arbetsglädje

En kär kund till mig, Veidekke har gjort en fin film som jag har fått tillåtelse att publicera här på min blogg. Den är inspirerad av ett av mina huvudbudskap när jag föreläser: ”Gör varandra bra genom att bekräfta det som redan fungerar, snällhet ger energi och energi skapar arbetsglädje.” Se den! Visst blir man glad!

Ledartipsen: skapa arbetsglädje genom att lära av solrosorna

För några år sedan byggde jag ett hus ganska långt ut på landet. Det var mycket att göra men en morgon gav jag mig själv äntligen tid att sätta mig ner på trappan och dricka en kopp kaffe. När jag satt där så slog det mig att alla mina solrosor som jag planterat stod och tittade åt samma håll, de hade vänt sig mot solen. Vid ett annat tillfälle bilade genom Europa och bakom en bergsknalle i ett böljande landskap åkte jag förbi ett solrosplantage. En mäktig syn med tusen och åter tusen solrosor som stod på givakt. Det är det som är så speciellt med solrosor, förutom att de är långa och vackra är att de vrider sina huvuden mot solen. De följer solen från gryning till skymning. Solrosor är en heliotropisk växt. Helios är det antika grekiskans ord för sol. Solrosor vänder sig till ljuset och värmen för tillväxt.

Lärdom 1: Ge energi

Istället för att ständigt påtala och påvisa förbättringar menar jag att ledare behöver bli bättre på att bekräfta det som redan fungerar bra. I organisationer där människor blir sedda och får bekräftelse skapas en positiv energi. En energi som skapar engagemang och handlingskraft. Medarbetarna vänder sig likt solrosorna till den som ger dem värme och ljus.
Rannsaka dig själv. Ger du energi? Eller är du någon som tar andras energi? Eller för att spetsa till frågan ännu mer, hur hade det varit att möta dig själv en vanlig dag på jobbet?

Lärdom 2: Ledare som verkligen ser sina medarbetare är de bästa ledarna

Energigivande ledare får medarbetare att må bra. Det lyssnar. De ler. De har själva passion som smittar av sig till andra. Enligt en studie av amerikanerna Gostick och Elton är feedback direkt lönsamt. Man har följt 200 000 medarbetare och chefer under 10 års tid och funnit att på arbetsplatser där man fick frikostigt med uppskattning för väl genomfört arbete hade man mer än tre gånger så hög lönsamhet jämfört med genomsnittet. Bra va!

Lärdom 3: Snällhet är bäst

Kanske låter det mesigt men heliotropiska ledare är snälla. Google är sanna inspiratörer. De har sedan 2002 försökt förstå varför en del av deras team är mer framgångsrika än andra. Ett av resultaten var att snällhet skapar framgången. När medarbetarna respekterade varandra, lyssnade, lät alla föra fram sin åsikt skapades produktivitet, vinst och tillfredställelse. I en varm arbetsmiljö som är som ett solrosfält skapas trygghet, respekt och medarbeterna vågar ta plats och vara dedikerade sina uppgifter. En sådan miljö skapar också samhörighet och vi-känsla.

Summering:

  • Lovebomba varandra
  • Belöna det som redan fungerar bra
  • Var schysst
  • Var närvarande oavsett om du är ledare eller medarbetare
  • Kommunicera goda exempel och brett och frikostigt 
  • Var varm och snäll och var en människa som får andra att må bra

Resultatet: Solrosgul succé